Okosfarm – SmartFarm

OkosFarm: ahol a gazda szeme tényleg mindent lát!

Kettőt lép, aki gyorsan lép – tartja stratégiai hatékonyságáról ismert ókori Spárta egy közmondása. Az archaikus igazság ma is fontos tudás a biztonságtechnika szakembereinek, akik sokszereplős, erős konkurenciával és éles gazdasági versennyel küzdenek. A Senit Kft. vezetője azzal lépett nagyot, hogy elsőként ismerte fel: az agrárium új és hatalmas piac ebben az ágazatban – ebből született a szenzációs OkosFarm.

Kövesdi József, a biztonságtechnika és az objektumvédelem egyik hazai veteránja csaknem húszéves szakmai múlttal a háta mögött, egy szarvasmarhatelep felkérése révén került közel a mezőgazdasági vállalkozások szférájához. – Addig több nagy cégnek voltam biztonságtechnikai vezetője, tanácsadója, de magamtól sokáig nem gondolkodtam volna az agrárium felé nyitásban – mondja a Senit Kft. tulajdonos-ügyvezetője, az OkosFarm rendszer megalkotója. Úgy véli, sok mezőgazdasági vállalatnál még nem történt meg az a szemléleti változás, ami a fokozott vagyonvédelmi fegyelmet, a gondos ingatlan-megfigyelést, a nagy értékű őrzött gépek, áruk, állatok és más ingóságok ellenőrzését, szemmel tartását illeti. – Sok pénz áramlik a mezőgazdaságba, de még kevesen éreztek rá, milyen hatalmas összegeket tudnának megtakarítani súlyos veszteségforrások megszüntetésével. Súlyos kiesés fogható meg például a szövetkezeti saját üzemanyagkút, a műtrágya- vagy vetőmagraktár bekamerázásával! Fontos, milyen gondossággal bánnak azalkalmazottak arájuk bízott állatokkal, az értékes járművekkel, gépekkel! Ahol megbíztak bennünket, hatalmas javulást értünk el a munkafegyelem, a megtakarítások terén – erősíti meg Kövesdi József. Az agrárcégekma még sokszor bevétel-orientáltak –hogy mennyit lehet megtakarítani, azt eleinte nem tartják megfogható, döntő érvnek egy biztonságtechnikai beruházás megrendeléséhez.

Leginkább az informatikához értő vezetők cégeinél látják be egy átfogó rendszer kialakításának fontosságát. A cégünk neve azért is „Okos Farm”, mert sokkal többet nyújt, mint szimpla vagyonvédelmet. A korszerű technika képes az egész gazdaságot egyetlen rendszerben figyelni, beavatkozást tesz lehetővé. Okostelefonról vagy távoli irodai számítógépről figyelhetjük akár a gyümölcsösünk gombafertőzés-fenyegetettségét, akár a fóliasátor belső hőmérsékletét, akár a gépek mozgását és fedélzeti komputerét, vagy a telephelyre bejelentkező autók rendszámát, a raktárhelység szellőztetését, akár az alkalmazottaink munkába állását és munkavégzését… Ez olyan hatékonyságot ad a biztonság mellett, ami komoly megtakarítást, közvetlen bevétel-növekedést is eredményez – fejti ki az OkosFarm szülőatyja, akinek találmányát már állattartótelepeken, magtárakban, hűtőházakban és fóliasátrakban is használják, alkalmazzáktermény vagy szénabála maghőmérséklet-ellenőrzésére, folyamatok megfigyelésére is. Ez a hiányzó emberi munkaerő pótlását, adott esetben állat- vagy növényorvosi és más költségek csökkentését is hozhatja.

Az OkosFarm rendszere arra épül, hogy a biztonságtechnikai szakemberek feltérképezik a megrendelő gazdaságát, feltárják a veszteségforrásokat és azok elhárításának lehetőségeit.

Nem túlzás, hogy egyfajta „evangelizáció”, amit az OkosFarm végez: eljuttatja a korszerű gazdaságvédelem lehetőségét az agrárcégekhez – méltatta Papp Róbert. ASümegen nemrég VII. konferenciáját rendező  Magyar Biztonsági Fórum (MBF) Egyesület elnöke szerint az MBF célja, hogy integrálja a szakmai hazai képviselőit, és kialakítsa az intézményes párbeszédet a mind jobb érdekérvényesítés és ágazati egység érdekében.

 

( Forrás: agraragazat.hu )

Close Menu