Okosfarm – SmartFarm

„Okos élelmiszerek” az emberiségért

A Debreceni Egyetem agrárkara is bekapcsolódik a legnagyobb globális problémák leküzdését célzó Smart Food-programba, melyet az International Crops Research Institute of the Semi-Arid Tropics koordinál. A megállapodást szombaton írták alá.

Smart Food-nak, azaz „okos élelmiszernek” azokat a termékeket tekintik, amelyek megoldást jelenthetnek az emberiség és a bolygó legégetőbb problémáira: a környezeti kihívásokra (a klímaváltozásra, a vízhiányra és a környezet állapotromlására), a helytelen étrendre (az alultápláltságtól az elhízottságig), továbbá a szegénységre és éhezésre. Az International Crops Research Institute of the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) nevű nonprofit szervezet már több mint negyven éve keres hosszú távú lehetőségeket mindennek leküzdésére a tudomány támogatásával.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara az európai piac- és termékfejlesztésbe kapcsolódik be – erről írt alá együttműködési megállapodást Joanna Kane-Potaka külügyi és stratégiai marketing igazgató, valamint Komlósi István dékán június 10-én.

– A közös tevékenység része a köles és cirok európai piacának fejlesztése. Ezt támogatja az ICRISAT szoros kapcsolata afrikai és indiai farmerekkel, valamint a Debreceni Egyetem tanszékeivel, melyek tevékenysége kiterjed a marketing, az élelmiszer feldolgozás és az élelmiszerlánc holisztikus megközelítésére is – emelte ki Komlósi István dékán.

A köles és a cirok mint szárazságtűrő gabona, megfelel az „okos élelmiszer” kritériumainak. A köles például rendkívül gazdag vasban, cinkben és folsavban, fontos szerepet játszik serdülő lányok és nők egészségmegóvásában. Magas az antioxidáns tartalma, szerepet játszik a szívroham csökkentésében is. Termesztése mindeközben kedvező a bolygónak, hiszen kisebb a vízigénye, kevesebb növényvédő szert és műtrágyát igényel, így alacsonyabb a karbon-lábnyoma és mivel klímatűrő növény, jó kockázatkezelő stratégia a termesztése. Számos, egyelőre kiaknázatlan terület (takarmány, erjesztés, stb.) ugyanakkor még ígéretes fejlesztési lehetőséget rejt.

A felek az egyeztetést követően megtekintették debreceni áruházak kölesből készült termékeinek kínálatát.

 

( Forrás: www.hirek.unideb.hu )

Leave a Reply

Close Menu