Okosfarm – SmartFarm

Mi vár ránk? Az állattartó gazdáknak kell “megelőzniük” a válságot?

Az elmúlt héten az állattenyésztési ágazatok életében sajnos nem sok jó történt, – sőt, egy újabb válság kialakulása fenyeget a madárinfluenza terjedésével.

Hazánkban az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben elrendelte a baromfi zárva tartását a madárinfluenza miatt.

Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal történő érintkezés lehetősége – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.  Korábban az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák.

A bugaci és kiskunmajsai madárinfluenza kitörés körzetében rendkívül sok és egymáshoz közel eső baromfiállomány található. Kiskunmajsa közelében a NÉBIH laboratóriuma új állományból is kimutatta a vírust. A betegség terjedésének megakadályozása érdekében az országos főállatorvos döntése alapján a két kitörés 1 kilométeres körzetében minden baromfit leölnek, függetlenül attól, hogy az állományok fertőzöttek-e. Az intézkedés több tízezer állatot érint.baromfik szabadon

A baromfikat be kell zárni!

A hatóság az érintett állattartókkal felvette a kapcsolatot, az érintett állattartók állami kártalanításban részesülnek.

Eddig az EU minden agrárválságot csak utólag kezelt

Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága határozottan kiállt amellett, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) megújítása keretében új típusú kockázatkezelő eszközöket kell alkalmazni. Ugyanakkor az EU költségvetésében nagyobb rugalmasságra van szükség, hogy válsághelyzetben könnyebben lehessen a pénzeszközöket a leginkább hátrányt szenvedő területekre átcsoportosítani. 

Az EU Bizottság hosszabb lélegzetű tanulmányai is megállapították, hogy a KAP mindeddig csak utólagosan kezelte az agrárpiac ingadozásait és válságait, viszont előre támogatást fizetett azoknak is, akik normál piaci körülmények között megfelelő nyereséget tudtak volna kigazdálkodni.állatok szabadtartásban

fotó: Shutterstock

Mi a tanulság mindezekből?

Sajnálatos tény, hogy elavult technológiák és egy “szűk” piacnak kiszolgáltatott, közepes minőségű tucat-termékek mellől a termelő a túltermelési- és egyéb válságok biztos vesztese.

Az Európai Uniós pályázatokat és támogatásokat maximálisan ki kell használni – amíg csak lehet! Az állattartó telepeket a lehető legnagyobb mértékben korszerűsíteni kell, hogy minél hatékonyabban és gazdaságosabban lehessen termelni és versenyképes termékkel lehessen a piacra lépni. Mindezek megvalósítása mellett a változó piaci igényeket is rugalmasabban ki lehet szolgálni és esetleg egy kialakuló válsághelyzet is talán, valamivel könnyebben kezelhető.

 

( Forrás: agroinform.com )

Close Menu