Okosfarm – SmartFarm

Jönnek az okos falvak !

Beindult a vidék népességmegtartó erejét szolgáló uniós “okos falu” (Smart Village) kísérleti projekt. Első lépésként a pontos definíciót határozzák meg, valamint a jó gyakorlatokat és a gyakorlatban használható modelleket alakítják ki a programban résztvevők.

A múlt héten az ötletgazda, Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (ep) képviselője, az Európai Parlament szocialista frakciójának tagja, a további gyakorlati megvalósítás érdekében egy újabb, nagyobb összegű és szélesebb tartalmú javaslatot (úgynevezett „előkészítő akció” kezdeményezést) is benyújtott, amely elfogadása esetén euró-milliók hozzárendelésével több tagországában „Smart Village” referencia-pontok létrehozását garantálhatja majd.

Elvileg akár mind a 27 tagországban létre lehet hozni ezeket a referencia pontokat, de legkevesebb 8-10 tagországnak mindenképpen be kell kapcsolódnia a programba, hogy minél szélesebb kör adatait használhassák fel a programban – nyilatkozta a Népszavának Szanyi Tibor. Az előkészítő akció referenciapont-programja 2019-ben indulhat.

Ebben szakaszban még nagyjából egy millió euró jutna országonként az előkészítő akcióra. Az “okos falu” program 2021-es végleges beindulása után viszont már eurómilliókkal támogatná Brüsszel ezt a vidékfejlesztési programot.

Nem kis pénzről van szó, mert a 2021-2027-es uniós pénzügyi ciklusban a közvetlen területalapú források összege akár a felére is olvadhat, miközben az agrárkassza forrásai nem csökkennek. Az “okos falvak” finanszírozására a nagybirtokok terhére vonna el az unió forrásokat, ugyanis bizonyos területnagyság fölött már nem járna támogatás és az így felszabaduló pénz szolgálná a vidékfejlesztést.

Az EP-ben már hallatszanak olyan hangok, hogy a nagybirtokok terhére a falvakat kellene támogatni. Készült olyan vizsgálat, amely szerint meg kellene állítani az unióban a további birtokkoncentrációt, mert a jelentés szerint a vidék elnéptelenedésének egyik oka a nagybirtokrendszer – jegyezte meg a szocialista ep-képviselő. A Közös Agrárpolitikát is át kellene alakítani oly módon, hogy azzal vonzóvá tegyék a vidéki életet is. Okos, élő, élhető európai falvak: ez az “okos falu” kezdeményezés célja, amelynek megvalósításában a high-tech, precíziós és fenntartható mezőgazdaság támogatásának is kiemelkedő szerepe lesz – tette hozzá Szanyi Tibor.

 

( Forrás: nepszava.hu )

Close Menu