Okosfarm – SmartFarm

Egyre többen választják az agrár pályát

A gazdasági növekedés fő hajtómotorjának számító mezőgazdaságban a kibocsátás 2010 óta másfélszeresére nőtt, Magyarország mintegy 120 országba exportál minőségi, GMO-mentes, egészséges élelmiszereket, miközben az ágazatban csupán 15-20 százalék a szakképzettek aránya – mondta a földművelésügyi miniszter pénteken Karcagon, a Karcagi Szakképzési Centrum által szervezett a Jövő szakképzése – a szakképzés jövője országos szakmai konferencián.

Fazekas Sándor, aki egyben a rendezvény egyik fővédnöke is, elmondta: a magyar mezőgazdaságban 220 ezer főállású foglalkoztatott dolgozik és mintegy 600 ezer ember talál megélhetést az ágazatban. Hozzátette: történelmi ritkaságnak számít, hogy munkaerőhiány alakult ki az ágazatban, főként a gépész, állatgondozó és kertész szakmákban.

A miniszter számít arra, hogy a pályát elhagyók visszatérnek, és hogy az agrárszakképzés egyre népszerűbb lesz. Úgy vélte, hogy az inaktívak, a Start munkaprogramban dolgozók és a szociális segélyből élők között is lesznek, akik elhelyezkednek a mezőgazdaságban vagy ilyen jellegű képzésen vesznek részt.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) koncepciója szerint:

egységes agrárszakképzési rendszert kell létrehozni.

Napjainkban az agrárszakképzés 80 százalékát irányítja az FM – tájékoztatott.

Közölte,

a 2016/2017-es tanévben 2,7 százalékkal magasabb a beiskolázási arány az FM intézményeiben az előző tanévhez képest,

összesen 8195 tanuló kezdte meg a tanévet. Kiemelte: ugyanakkor az egyre inkább fehéredő ágazatban több területen lehet boldogulni középfokú végzettséggel és betanított munkásként is.

A kormány által elfogadott Tessedik Sámuel agrárszakképzési koncepció legfontosabb célja, hogy a szakképzés rendszerének a megújítása az agrár- és élelmiszergazdasági ágazat sajátosságainak a figyelembevételével valósuljon meg. A koncepció elsődlegesen a duális képzés erősítését és a szakképzési rendszer fejlesztését helyezi előtérbe – mondta.

 

( Forrás: orientpress.hu )

Close Menu