Okosfarm – SmartFarm

Csirkékre küldték rá a Big Brothert

Mindent kamera és hazai fejlesztésű monitoring rendszer figyel – sőt: még képzett vagyonvédelmisek is – a Devecseri csirkekeltetőben. Semmi nem marad észrevétlen.

 

A devecseri Gallus Kft., Magyarország egyik legnagyobb baromfitenyésztő és -keltető vállalkozása a Vodafone M2M (Machine-to-Machine) megoldással tette biztonságosabbá működését. A több mint 25 éve baromfineveléssel, -keltetéssel és -feldolgozással foglalkozó Gallus-csoport öt telephelyén vezették be a Vodafone és fejlesztő partnere, a hazai start-up vállalkozás Cubilog által szállított távfelügyeleti monitoring rendszert, amely a csirkeistállók biztonságos távoli megfigyeléséről gondoskodik a nap 24 órájában.

A megoldás, távolról egyszerűen beállítható szabályok alapján folyamatosan ellenőrzi a meglévő helyi automata vezérlésnek megfelelő működést. Azonnal küldi a riasztást a diszpécserközpontnak, ha a tartástérben a levegő hőmérséklete nem elfogadható, ha áramkimaradás tapasztalható, vagy ha a műszakon kívül valaki kinyitotta az ajtót. Valamennyi mérési eredmény visszamenőlegesen is elérhető interneten keresztül, akár mobiltelefonról, akár számítógépről.

© Gallus

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a magyar mezőgazdaságban, állattenyésztésben is egyre inkább megjelennek az egymással kommunikáló gépek, felismerve, hogy ez a technológia milyen nagy mértékben képes hozzájárulni a folyamatok, rendszerek biztonságához és stabil üzemeltetéséhez” – mondta Király István, a Vodafone Magyarország Vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese. Király István emlékeztetett arra is, hogy a várakozások szerint néhány év múlva akár már 50 milliárd gép kommunikálhat egymással a világon.

A Gallus-csoportnál bevezetett távfelügyeleti monitoring rendszer az esetleges változások vagy meghibásodások felismerésével hozzájárul a baromfitenyésztés hatékonyságának és a termelés gazdaságosságának növeléséhez, valamint az esetleges környezeti változások, vagy a gépek váratlan leállása által okozott komoly anyagi károk megelőzéséhez.

A Gallus-csoportnál folyamatos az innovációs gazdaságfejlesztés. A cégnél száz baromfiistállót működtetnek 12 mezőgazdasági telephelyen; így évente 75 millió csirkét keltetve. Két éve döntöttek úgy a Gallusnál, hogy még biztonságosabbá teszik a működésüket. Ennek részeként biztonságtechnikai és távfelügyeleti rendszert is építettek, ami még nagyobb biztonságot nyújt a kihelyezett csirkeállomány részére és ezzel egyidejűleg megtakarítást és hosszabb távon bevételi forrást biztosít. Létrehoztak egy 24 órás biztonsági központot is, ahonnan valóban képzett vagyonvédelmisek felügyelik és elemzik a telephelyeket. A biztonsági központnak GPS járműkövető rendszere is van, amivel nyomon követik a saját gépjárműveiket és a megtermelt élőáruk szállítását is.

“A Vodafone és a Cubilog által biztosított M2M távfelügyeleti monitoring rendszer segítségével a baromfi telephelyeket baromfiistállónként tudjuk megfigyelni. Ez egyrészt lerövidíti a reakcióidőnket, hiszen azonnal megkapjuk a jelzéseket a felmerülő problémáról, amit rögtön orvosolni tudunk. A távfelügyeleti rendszer továbbá anyagilag is jelentős megtakarítást nyújt, hiszen minimálisra csökkentjük a hibákból adódó károkat. Az adatok monitorozásával és kiértékelésével növeljük a minőségi körülményeket a baromfiistállókban, ami által a termékeink minősége is emelkedik. A Vodafone-Cubilog ajánlattal a legjobb ajánlatot választottuk, amely egyszerre ötvözi a legjobb ár érték arányt, a régi nagy múltú technikai óriás tapasztalatának és egy friss start-up innovációjának előnyeit.   – mondta Agócs Gábor, a Gallus–csoport biztonsági vezetője.

A monitoring rendszer jelenleg a Gallus 5 telephelyén közel 50 istállóban működik, további telephelyeken folyamatban van a telepítés és a későbbiek során minden telephelyen használatba lehet majd venni. A kritikus távfelügyeleti rendszerhez szükséges eszközöket és szoftvereket a Vodafone és partnere szállította, fejlesztette és üzemelteti egy négy éves, havidíjas szerződés keretében. 

Az innováció alapját egy sokoldalúan alkalmazható plug and play kialakítású készülék és az úgy nevezett IOTree felhő alapú felület együttese adja, amelyhez perifériákat csatlakoztatva lehetővé válik számos környezeti paraméter mérése, az épületek villamos ellátásának felügyelete, az elektromos berendezések vezérlése, szabályozása. A központi egység alkalmas internet csatlakozásra, így a távoli elérés lehetősége is biztosított. Ennek köszönhetően a világ bármely pontján értesülhetünk a megfigyelt környezet aktuális állapotáról. Az egyedi igényeknek megfelelően szerkeszthető webes felület alkalmas riasztási üzenetek azonnali küldésére, amennyiben a mért, vizsgált paraméterek bármelyike eléri, vagy meghaladja a felhasználó által beállított határértéket, időintervallumot.

További fejlesztési lehetőségek közé tartozik a siló telítettségmérés rendszerbe integrálása, valamint tojásszámlás automatizálása. A fejlesztés alatt álló kamera alapú tojásszámláló rendszer képes a tojások méret, szín alapú monitorozására és természetesen szükség esetén azonnali riasztás küldésére is.

( Forrás: hvg.hu )

Close Menu