Fejlődő infrastruktúra

 

Folyamatos kontroll

 

Felügyelt termelés

 

Megelőzött veszteség

 

Növekvő hatékonyság

 

Vezetői információk

 

Teljes körű biztonság

 

Aktuális

Mindenről tudni, ami az istállóban történik – a precíziós állattartás új fejezete

| Megoldások | Nincs hozzászólás

Egy újonnan kifejlesztett mérőeszközzel az állatok jólétét befolyásoló környezeti hatások széleskörűen mérhetők, ezáltal lehetővé válik a gazdaság hatékonyságának növelése. Mérés a nagyvilágban A XX. század a technológia évszázada volt. A XXI. század pedig az információ évszázada. Az információ az új érték. A világ digitalizálódik. Az információt bitekben tároljuk, legyen az…

Okos eszköz mellé okos gazda is kell

| Egyéb | Nincs hozzászólás

Szélsebesen fejlődik az agrártechnológia, újabb és újabb precíziós gazdálkodási megoldások születnek, ezek előnyeit azonban csak akkor lesznek képesek kihasználni a magyar gazdálkodók, ha ők is folyamatosan képzik magukat, fejlesztik szellemi (tudás) potenciáljukat – hívja fel a fel a figyelmet elemzésében az otpagrar.hu. Az agrárgazdaságban is igaz, hogy a technikai felszereltség…

Hatalmas növekedési potenciál van a vidékben

| Egyéb | Nincs hozzászólás

A fejlődő világban élő fiatalok milliói érik el a munkaképes kort az előttünk álló évtizedekben, és lesznek kénytelenek a szegénység elől menekülve elhagyni otthonukat, olvasható egy új FAO jelentésben. Közben a vidék hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik az élelmiszertermelésben és egyéb kapcsolódó iparágakban, állapította meg Az élelmezés és mezőgazdaság helyzete 2017-ben című kiadvány….

Az OkosFarm bemutatkozik a tévében

| Agrárkörnyezet, Megoldások | Nincs hozzászólás

Az M5 csatorna Novum tudományos magazinműsorában az OkosFarm a leginnovatívabb stratégiai partnerének, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt-nek a telephelyén, éles működési környezetben mutatja be a legújabb fejlesztéseit.

 

Mit figyel az okosfarm?

Megoldások

Térhőmérséklet felügyelete

Bizonyos épületekben elengedhetetlen információ az aktuális hőmérséklet értéke. Tartósan a normális tartomány alatti vagy feletti érték közvetlenül befolyásolja a gazdálkodás eredményességét. Ha időben jelzést kapunk ezen határértékek eléréséről, lehetőség nyílik a beavatkozásra. A hőmérséklet alapján történő emberi beavatkozás azonban kevés esetben hatékony. Sok épület már felszerelt termosztátokkal, amik a hőmérséklet alapú szellőztetést vagy fűtést hivatottak ellátni. Azonban csak helyben kaphatunk információt arról, hogy a berendezések megfelelően működnek-e. Megoldásaink erre a problémára kínálnak megoldást, hogy mindig tudjuk, melyik épület milyen értékek mellett üzemel és rendben működik-e a vezérelt gépészet.

Maghőmérséklet felügyelete

Léteznek olyan felhasználási területek is, ahol nem az adott anyag környezetének hőmérséklete az elsődleges információ, hanem annak belső hőmérséklete. Ezzel megelőzhető a rohadás, kiszáradás, vagy az öngyulladás is. A piacon több megoldás elérhető erre a problémára, de ezek jellemzően csak helyben, leolvasás alapján szolgáltatnak információt. Az AgroNET hálózat képes ezt az adatot bárhová, bármikor továbbítani.

Hol használják?

 • Baromfi, sertés és tejhasznú szarvasmarha telepek
 • Magtárak, hűtőházak, fóliasátrak
 • Termény vagy szénabála maghőmérséklete

Folyadék jelenlétének felügyelete

A raktározások során egyes technológiáknál fontos, hogy a helység vízmentes állapotú legyen. Egy beázás, csőtörés, vagy akár jelentősebb páralecsapódás alkalmával komoly veszteséget előzhetünk meg, ha időben értesítést kapunk az eseményről és be tudunk avatkozni. Rendszerünk képes ezt az információt továbbítani, hogy a tárolt értékek biztonságban legyenek.

Folyadékszint felügyelet tartályban vagy medencében

Az egyik legfontosabb információ, hogy egy zárt tartály, vagy egy medence, ahol a folyadékszint nem állapítható meg pontosan, milyen mennyiségű folyadékot tartalmaz. A szintjelzés a legtöbb esetben helyben valósul meg, ezek leolvasása azonban nehézkes, és esetenként pontatlan. Akár víz, tej, vagy üzemanyag került tárolásra, a hatékony működést nagyban segíti, ha a tartályok szintjéről azonnal információt, kritikus értékek elérése esetén pedig riasztást kapunk.

Hol használják?

 • Önitató berendezések, tejtartály, gázolaj tartály
 • Magtárak, vegyszer és szárazáru raktárak

Üzemállapot felügyelet

Egy mezőgazdasági telepen számtalan olyan berendezés üzemel, amely az elektromos hálózatról kap tápellátást. Sok ezek közül ritkán igényel beavatkozást: egy-egy be/kikapcsolás után órákig, vagy akár napokig folyamatosan üzemelnek. Fontos információ azonban, hogy ezek a gépészetek a megfelelő (be vagy kikapcsolt) állapotban vannak-e egy-egy adott időszakban. Ez egyrészről az energiatakarékosság miatt fontos kérdés, másrészről pedig egy-egy gépészet kiesése – vagy ellenőrizetlen elindulása – komoly károkat okozhat. Nem kellő ellenőrzés, ha csak a helyszínen, vizuálisan ellenőrizhetjük ezek üzemét.

Rendszerünk segítségével minden gépészetet és áramkört monitorozhatunk, ami 230V feszültséggel üzemel. Az alapinformáció az, hogy van-e áramfelvétele, ez alapján meghatározható a működése. Ezen kívül azonban paraméterezhető a normális áramfelvétel tartománya is, és ha ettől eltér a berendezés, az egy közelgő hibajelenségre is figyelmeztethet minket.

Hol használják?

 • Szivattyúk, motorok, kazánok
 • Trágyakezelés gépészete
 • Világítás
 • Hűtő berendezések
 • Ventillátorok
 • Szigetszerűen telepített, specifikus rendszerek (pl. etetőrendszer)
 • Villanypásztor

Helyi kijelzők adattovábbítása

Számos mezőgazdasági berendezés rendelkezik egy helyben üzemelő, hiba és állapot jelző lámpákkal kommunikáló egységgel. Természetesen itt is az a probléma, hogy ez a gépészeti kommunikáció csak akkor használható, ha valaki folyamatosan figyelemmel kíséri az állapot változásokat.

Rendszerünk képes bármilyen analóg vagy digitális kontroll lámpákkal visszajelző gépészet eseményeit továbbítani az AgroNET hálózaton.

Érzékelőink nem avatkoznak bele a meglévő rendszer működésébe, annak megbontása nélkül nyerünk információt. A hiba és állapot megállapítása továbbra is a már meglévő berendezés feladata, mi mindössze a helyben közölt információt juttatjuk tovább, vagy adott eseményekre riasztást generálunk.

Hol használják?

 • Terményszárító berendezések vezérlő terme
 • Etető és itató rendszerek állapot monitorozása
 • Feldolgozó üzemi berendezések hibajelzése
 • Helyi riasztások továbbítása

Az Okosfarm számokban

0
Ft
Partnereink megtakarítása
0
db
Felügyelt jószág
0
m2
Felokosított terület
0
db
Kihelyezett kamera

Szoftver

Az OkosFarm központi felügyeleti rendszer

smartfarm2Az AgroNET hálózaton üzemelő szenzorok és ellenőrző pontok adatait az OkosFarm szoftver dolgozza fel. Segítségével a saját telepünk műholdképén láthatjuk az egyes érzékelőket, és élő adatok alapján kísérhetjük nyomon a termelést. Ha valamelyik paraméter riasztást okoz, az a szoftveren történő riasztás mellett naplózásra is kerül, ennek segítségével a dolgozók felelőssége is könnyen tisztázható. A riasztásokon kívül a rendszer az egyes szenzorok összes mérési eredményét naplózza, ami könnyen lekérdezhető és összerendelhetők egymással. A korábbi adatok és eredmények alapján a program nagyban segíti a vezetői döntéstámogatást, és méréseken alapuló adatokkal szolgál a stratégiai tervezéshez. A rendszer folyamatosan bővíthető és több telephelyet is képes kezelni. Az egyes felhasználók jogosultsága korlátozható, így mindenki a saját szakterületében szükséges adatokkal dolgozhat. A rendszer távoli eléréssel, interneten keresztül is nyomon követhető.

AgroNET

AgroNET – A korlátlanul bővíthető alapinfrastruktúra

Rendszereink alapja az ügyféligényekhez és a telephely adottságaihoz igazodva összeállított ipari informatikai hálózatok. Az egyes épületeken belül tetszőleges számú végpontot tudunk kialakítani, az épületek közötti kommunikációt pedig vezeték nélküli hálózat kiépítésével valósítjuk meg.

A rendszer akár egyetlen, központunktól távoli épületre is kiépíthető, ha onnan szeretnénk információt gyűjteni, vagy oda szeretnénk információt és belső hálózatot (akár internetet) kihelyezni.

Jellemzően azonban több, különféle funkciót és folyamatot kiszolgáló épület csatlakozik erre a központra. Ettől kezdve az épületek egymással is képesek kommunikálni, megvalósul a teljes telephelyet lefedő informatikai hálózat.

Nagyobb gazdaságoknál felmerül az igény, hogy több telephelyük egymással is összeköttetésbe kerüljön, és egyetlen hálózatként legyen kezelhető. Az AgroNET erre is képes!

Az AgroNET működése

Az egyes épületeket – vagy telephelyeket – mikrohullámú antennákkal kötjük össze. Ezek az eszközök olyan tartományban dolgoznak, ahol nem ütköznek más hálózatokkal és titkosításuknak köszönhetően külső behatolóktól is védettek. Az eszközök kialakítása felkészített a szélsőséges környezeti hatásokra, és optimális földrajzi körülmények között akár 10km-es távolságban is lehetnek egymástól. Az antennák sávszélessége lehetővé teszi, hogy minden adatról élő információt kapjunk, ami a telephelyen előfordulhat.

Az épületeken belül elhelyezett eszközök, kábelek és csatlakozók úgy vannak megválasztva, hogy hosszú távon is ellenálljanak a porterhelésnek, a pára vagy vízgőz jelenlétének, az ammóniának és az UV sugárzásnak.

Az épületekre szerelt alközpontok és a rájuk csatlakoztatott eszközök tápellátása szünetmentesített, hiszen a telephelyeken sokszor előforduló feszültség ingadozás, áramszünet, vagy szándékos szabotázs esetén is el kell látniuk feladatukat.

A rendszer központja egy éjjel-nappali üzemre tervezett szerver számítógép, vagy egyéb adatgyűjtő céleszköz. A rendszer háttértár kapacitását a megrendelői igények és a gyűjtött adatok mennyisége alapján méretezzük, azonban ezek később is bővíthetőek.

Rólunk

Rólunk

Cégünk több mint egy évtizede tervez, kivitelez és üzemeltet különféle gyengeáramú és biztonsági rendszereket. Rendszereinknél mindig az ügyfélközpontú kialakítást és a magas műszaki színvonalat tartottuk szem előtt. 2013-ban kezdtünk el a mezőgazdaságban dolgozni, és gyorsan megállapítottuk, hogy bár sok szempont azonos korábbi megbízásainkkal, az agrárium nagyon sok sajátosságot rejt. Ezért úgy döntöttünk, megéri és szükséges olyan speciális berendezéseket, műszaki technológiákat és módszertanokat kifejleszteni, amik célzottan a gazdaságok egy-egy szegmensét fogják kiszolgálni.

Mottónk: A veszteségek megelőzése és a hatékonyság növelése.

Kezdetben a vagyonvédelem és a belső ellenőrzés rendszereire fektettük a hangsúlyt, mára azonban az informatika lehetőségeinek köszönhetően az épület, jármű és technológia felügyelet, automatizálás és a precíziós gazdálkodás nyújtotta döntéstámogatás megvalósítása is feladatunk lett.

Rólunk mondták:

„Az AgrárSecurity rendszere műszakilag és eredményekben is magasan beteljesítette az előzetes elvárásokat”

Unger Zsolt, Kisalföldi MGRT

„Korrekt, rugalmas, megbízható partnerek”

Fritz Gyula, Lajta-Hanság Zrt.

„Az OkosFarm hozza azt az innovációt, amire az ágazatunknak szüksége van a fejlődéshez”

Dr. Füller Imre, MTE

Referenciáink:

Hortobágyi Halgazdaság (Hortobágy); Olasz-Kustár Farmer Kft. (Nagykőrös); Csákvári Zrt. (Csákvár); Dunakeszi Hűtőház Kft. (Dunakeszi); Árpád Kft. (Kőröstetétlen); Gyomvadász Kft. (Tiszadob); Takács István ev. (Mezőtúr); Csákvári Mezőgazdasági Szövetkezet (Csákvár); Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (Budapest); Gödöllői Tangazdaság Zrt. (Nagygombos, Kartal); Kisalföldi MGRT (Nagyszentjános, Rétalap, Kapuvár); Lajta-Hanság Zrt. (Mosonszolnok, Károlyháza); Terra D.H. Mezőgazdasági Kft. (Árpádhalom); Nyugati Kapu TKSZSZ. (Levél); Galga-Agrár Kft. (Galgahévíz); Nagy Ferenc ev. (Sülysáp); MC Borászati Kft. (Budapest); Pankotai Agrár Rt. (Szentes); Sződi Agrárszövetkezet (Sződ); Kun-Farm Kft. (Kiskunlacháza); Töltéstavai MGRT

Kapcsolatfelvétel

Elérhetőség

Központ

Senit Kft. Okosfarm ágazata
Központ: 1095 Budapest, Soroksári út 48.
Telefonszám: +36 30 305 5606
info@okosfarm.com

Kövesdi József

ügyvezető
+36 30 924 6982
jkovesdi@okosfarm.com

Papp Zsolt

kereskedelmi képviselő
+36 70 932 5549
zspapp@okosfarm.com

1095 Budapest, Soroksári út 48.

Írjon nekünk